Για μια ανοιχτή, μαζική και με χρονική διάρκεια καμπάνια ενάντια στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών με στόχους: το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, την κατάργηση της μακρόχρονης κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα, την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές (π.χ. πρόσφυγες από τη Σύρια), και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης ιατρικών και νομικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων. Η καμπάνια είναι ανοιχτή σε κάθε πολιτικό και κοινωνικό χώρο, αλλά και ευαίσθητο απέναντι στο ζήτημα πολίτη, συμπεριλαμβάνει προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες και στέκια, συγκροτείται πανελλαδικά, απευθύνεται στο διεθνές κίνημα, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου και της Βόρειας Αφρικής, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης και, παράλληλα, οικοδομεί προϋποθέσεις κινηματικής δράσης, δεν λειτουργεί «διά αντιπροσώπων», αλλά με συνελευσιακή διαδικασία, με στόχο τη δημιουργία ανοιχτών πρωτοβουλιών τουλάχιστον στις περιοχές που υπάρχουν κέντρα κράτησης.

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ «ΛΑΜΠΕΝΤΟΥ​ΖΕΣ» ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


23/11/2013: Συμβολική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα


Παιδιά κάθε ηλικίας από την Ελλάδα, τη Συρία, τις Φιλιππίνες και άλλες κοινότητες μεταναστών συμμετείχαν στη συμβολική διαμαρτυρία που διοργανώθηκε το Σάββατο 23/11/13 στο Σύνταγμα από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, μία βδομάδα μετά τον πνιγμό 15 Σύρων προσφύγων στα ανοιχτά της Λευκάδας, από ανατροπή της βάρκας με την οποία προσπαθούσαν να διαφύγουν "παράνομα" στην Ιταλία.


Κρατώντας λουλούδια και αναμμένα κεριά, τα παιδιά έγραψαν μηνύματα πάνω σε χάρτινες βαρκούλες για τους δεκάδες  συνομήλικους τους που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη Μεσόγειο και το Αιγαίο,  αναζητώντας διαφυγή από τους πολέμους ή την τεράστια φτώχεια που μαστίζει τις κοινωνίες τους. «Συμμαθητές μας μπορεί να έχουν άλλο χρώμα από εμάς, ή άλλη θρησκεία και συνήθειες, αλλά έχουν τα ίδια αισθήματα. Και τους θέλουμε μαζί μας, σε ένα μέλλον που θα έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Για όλους μας», ανέφερε 12χρονη μαθήτρια από τις Φιλιππίνες, σε μήνυμα της που διαβάστηκε στη συγκέντρωση.


Οι συγκεντρωμένοι κατάγγειλαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για τους περιφερειακούς πολέμους και την οικονομική εξαθλίωση των κοινωνιών, όπως επίσης την πολιτική της Ευρώπης Φρούριο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν η ελληνική κυβέρνηση.  Πολιτική που συνίσταται στον εγκλωβισμό στο ελληνικό έδαφος χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ συγχρόνως τούς φυλακίζει σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και συχνά, σε συνεργασία με τη FRONTEX, εφαρμόζει παράνομες «επαναπροωθήσεις» προς την Τουρκία, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν σε νέες «Λαμπεντούζες».


ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
                                                                 
23/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου