Για μια ανοιχτή, μαζική και με χρονική διάρκεια καμπάνια ενάντια στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών με στόχους: το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, την κατάργηση της μακρόχρονης κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα, την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές (π.χ. πρόσφυγες από τη Σύρια), και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης ιατρικών και νομικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων. Η καμπάνια είναι ανοιχτή σε κάθε πολιτικό και κοινωνικό χώρο, αλλά και ευαίσθητο απέναντι στο ζήτημα πολίτη, συμπεριλαμβάνει προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες και στέκια, συγκροτείται πανελλαδικά, απευθύνεται στο διεθνές κίνημα, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου και της Βόρειας Αφρικής, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης και, παράλληλα, οικοδομεί προϋποθέσεις κινηματικής δράσης, δεν λειτουργεί «διά αντιπροσώπων», αλλά με συνελευσιακή διαδικασία, με στόχο τη δημιουργία ανοιχτών πρωτοβουλιών τουλάχιστον στις περιοχές που υπάρχουν κέντρα κράτησης.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

28/05/2014: Παράνομη η επ'αόριστον διοικητική κράτηση αλλοδαπών έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών


Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ 2255/23.5.2014 απόφαση του, στο πλαίσιο της διαδικασίας αντιρρήσεων κατά κράτησης που κατατέθηκαν και υποστηρίχθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), έκρινε ότι η επ’ αόριστον κράτηση αλλοδαπού, υπό το πρόσχημα της επιβολής -μετά τη 18μηνη κράτηση-  μέτρου υποχρεωτικής διαμονής σε κέντρο κράτησης, δεν είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία.

Η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει την έντονη κριτική που έχει εκφραστεί σχετικά με την υπ’αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία συνυπέγραψε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθιστώντας την έτσι υποχρεωτικά εφαρμόσιμη από τη Διοίκηση, καθώς η πρακτική της επ’ αόριστον κράτησης υπηκόου τρίτης χώρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του εθνικού, κοινοτικού και διεθνούς δικαίου που εκθέτει τη Διοίκηση σε παράνομες και συνεπώς ελέγξιμες πρακτικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δικαστήριο «το περιοριστικό μέτρο που επιβλήθηκε στον αντιλέγοντα αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση της κρατήσεως του», η κράτηση πέραν των 18 μηνών «δεν ερείδεται σε κάποια νομοθετική διάταξη» και συνεπώς πρέπει να αρθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών αποτελεί ένα μέτρο το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ότι οι διοικητικά κρατούμενοι, ζουν σε συνθήκες χαρακτηρισμένες από διεθνείς οργανισμούς και το ΕΔΔΑ ως απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Ότι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, εξαιτίας της ανεπαρκούς δωρεάν νομικής συνδρομής.

Με βάση τα ανωτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να θέσουν τέρμα στην πρακτική της επ’ αόριστον κράτησης και να σεβαστούν τις εγγυήσεις που επιβάλλει η εθνική, κοινοτική και διεθνής νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου