Για μια ανοιχτή, μαζική και με χρονική διάρκεια καμπάνια ενάντια στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών με στόχους: το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, την κατάργηση της μακρόχρονης κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα, την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές (π.χ. πρόσφυγες από τη Σύρια), και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης ιατρικών και νομικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων. Η καμπάνια είναι ανοιχτή σε κάθε πολιτικό και κοινωνικό χώρο, αλλά και ευαίσθητο απέναντι στο ζήτημα πολίτη, συμπεριλαμβάνει προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες και στέκια, συγκροτείται πανελλαδικά, απευθύνεται στο διεθνές κίνημα, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου και της Βόρειας Αφρικής, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης και, παράλληλα, οικοδομεί προϋποθέσεις κινηματικής δράσης, δεν λειτουργεί «διά αντιπροσώπων», αλλά με συνελευσιακή διαδικασία, με στόχο τη δημιουργία ανοιχτών πρωτοβουλιών τουλάχιστον στις περιοχές που υπάρχουν κέντρα κράτησης.

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

07/12/2013: ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Εκδήλωση – Συζήτηση: “Στρατόπεδα “φιλοξενίας” μεταναστών, το πρόσωπο ενός απολυταρχικού καθεστώτος”

Ο πόλεμος είναι ειρήνη
Η ελευθερία είναι σκλαβιά
Η άγνοια είναι δύναμη
Τζ. Όργουελ 1984
 
     Ενάμιση χρόνο πριν, ο τότε υπουργός “προστασίας του πολιτη”, Χρυσοχοίδης, εξήγγειλε τη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης μεταναστών. Για ακόμη μια φορά διαπιστώσαμε πως η διαχρονική αντίληψη του ελληνικού κράτους όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, εξαντλείται στο κατασταλτικό της περιεχόμενο.
     Ολοι οι νόμοι, τα προεδρικά διατάγματα, οι εγκύκλιοι που αφορούν  τους μετανάστες οδηγούν τους τελευταίους σε συνθήκη συνεχούς ομηρείας και κατάστασης εξαίρεσης. Επιχειρήσεις “σκούπα” σε πλατείες και δημόσιους χώρους, ο φράχτης στον Εβρο, “Ξενιος Διας”, απελάσεις, παρακρατικές κτηνώδεις επιθέσεις, καθημερινός εξευτελισμός, φυλακίσεις, δολοφονίες και να μην ξεχνάμε τους πνιγμένους στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή, ό,τι είχαν τα΄δωσαν στο δουλέμπορο.
    Θεωρούμε πως τα ναζιστικής εμπνεύσεως στρατόπεδα για τους μετανάστες , δε θα σταματήσουν τη μετανάστευση, την κοινωνική αδικία και τις βαθιές ανισότητες, γιατί και στα κράτη προέλευσης , αλλά και στη χώρα υποδοχής κυριεύει η εκμετάλλευση και η οικονομική εξαθλίωση.      
Οι συνθήκες κράτησης , η  φρίκη και η απανθρωπιά οδηγούν χιλιάδες από τους φυλακισμένους στα στρατόπεδα σε απεργία πείνας, εξεγέρσεις και καθημερινές απόπειρες αυτοκτονίας. Ετσι πληρώνεται το δόγμα της ασφάλειας, άλλωστε ο Σαμαράς δήλωσε: “Η λαθρομετανάστευση είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες, εμείς θα τις ανακαταλάβουμε”.
Μοναδικό έγκλημα των φυλακισμένων μεταναστών (ανάμεσα τους Σύριοι πρόσφυγες πολέμου) η παρουσία τους στη χώρα, δίχως νομιμοποιητικά χαρτιά, δηλαδή η ίδια τους η ύπαρξη, γι' αυτό και θυμίζουν τόσο τα εφιαλτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ο “Ξένιος Δίας” αποτελούν την κορύφωση της ρατσιστικής πολιτικής που υιοθετεί την ατζέντα του νεοναζιστικού μορφώματος της χρυσής αυγής.
Δεν μπορεί η κοινωνία να παραμένει παθητική και να μοιάζει εξοικειωμένη μ' όλα αυτά, μάλιστα τη στιγμή που η ίδια υποφέρει και εξαθλιώνεται συνεχώς. Οφείλουμε να φωνάξουμε : όχι στα νέα νταχάου, ναι στο δικαίωμα όλων μας για αξιοπρεπή ζωή με ελευθερία.
Το Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών με στόχους: το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, την κατάργηση της μακρόχρονης κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα, την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές (π.χ. πρόσφυγες από τη Σύρια), και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης ιατρικών και νομικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων, σας καλεί σε εκδήλωση συζήτηση “Στρατόπεδα “φιλοξενίας” μεταναστών, το πρόσωπο ενός απολυταρχικού καθεστώτος”, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο χώρο του Στεκιού Χ’μιχάλη Νταλιάνη 5 στις 19:30 .
 Εισηγητές θα είναι:
 ο Μενέλαος Εξίογλου από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
και η Ελευθερία Κήλη (δικηγόρος).
 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΑ

Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων
Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5, Χανιά
E-mail:
stekichania@gmail.com
Web:
www.stekichania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου